My Spirit.. :)

Thursday, April 14, 2011

..:FriEnD:..


A Friend Should Be Radical

They Should Love You When You're Unlovable

Hug You When You're Unhuggable

And Bear You When You're Unbearable



A Friend Should Be Fanatical

They Should Cheer When The Whole World Boos

Dance When You Get Good News

And Cry When You Cry Too



But Most Of All, A Friend Should Be Mathematical

The Should Multiply Your Joy

Divide You Sorrow

Subtract The Past

And Add To Tomorrow

 Calculate The Need Deep In Your Heart

And Always Be Bigger Then The Sum Of All Your Part




suka?? like la.. hehe

Wednesday, April 13, 2011

..:JoM kE TeRenGgAnu:..

Entri kali nie pasal cuti-cuti Malaysia sebab baru-baru ni ada la tolong member buat slide pasal kepok lekor. masa cari gambar tu.., banyak pulak yang keluar pasal terengganu ni.. jadi terdetiklah la kat hati nak memperkenalkan pada korang pasal negeri kesayanganku TERENGGANU.. hehe..


RANTAU ABANG
RANTAU ABANG sangat terkenal dengan tempat penyu bertelur or dalam sleng terengganu 'penyu telo'.. pelancong yang datang sini semestinya nak tengok cara penyu bertelur depan mata dorang sendir. telur penyu ni pulak akan dijaga oleh abg-abg ensem yang bekerja disana supaya tak ada yang ambil telur-telur nie untuk dijual. kiranya untuk mengelakkan penyu ini pupus. kalau dah pupus,, apa lagi yang tinggal untuk generasi akan datang.. sekarang nie pon dah semakin berkurangan..


PANTAI BATU BUROK
PANTAI BATU BUROK famous dengan pasir pantainya yang putih, dengan pokok casuarinas yang bergoyang mengikut rentak angin di belakangnya. suasana yang berangin ni sangat sesuai untuk bermain layang-layang de tepi pantai tapi sayangnya pantai ni tak boleh mandi kerana berbahaya. terdapat jugak berderet-deret warung makanan kat area BATU BUROK ni seperti ais krim goreng, nasi dagang, makanan laut. terdapat jugak A&W dan KFC danterletak berhampiran dengan hospital serta hanya 1km dari pusat bandar.


TAMAN TAMADUN ISLAM
TAMAN TAMADUN ISLAM adalah sebuah taman tema yang memaparkan keunikan koleksi monumen-monumen hasil seni bina Islam yang tersohor dari seluruh pelusuk dunia. terdapat pelbagai kemudahan dan tarikan bagi setiap lapisan umur dengan tema utama "education and entertainment". gambar di atas ni pulak ialah masjid kristal yang menjadi tumpuan atau simbolik untuk TAMAN TAMADUN ISLAM. terdapat juga dewan yang boleh disewa untuk dijadikan tempat semonar, bengkel atau sebagainya.


MASJID TENGKU TENGAH ZAHARAH
MAJID TENGKU TENGAH ZAHARAH juga dikenali sebagai "The Floating Mosque of The East" kerana rekaannya unik yang mencipa ilusi seperti terapung di atas air. masjid ini terletak di pinggiran pantai Kuala Terengganu, on a lagoon by the mouth of sungai Ibai. masjid ini terletak lebih kurang 4km dari pusat bandar. kawasan ini juga sesuai dijadikan kawasan riadah bersama keluarga.


SEBERANG TAKIR
naik perahu menyeberangi sungai Terengganu untuk ke SEBERANG TAKIR, sebuah desa nelayan. di sini anda boleh melihat nelayan datang dengan tangkapan mereka pada waktu senja atau lewat malam. seberang takir juga menawarkan permandangan yang menarik dari langit kuala terengganu dan laut china selatan.


SULTAN MAHMUD INTERNATIONAL AIRPORT
ini bukan tempat untuk melancong tp ini lah airport terengganu.... baru lg dapat title "international" ni...  jarak dia dari pusat bandar kalau tak silap 15km kot... so,, kalau datang kat TERENGGANU naik flight,, kat sini la korang landing nanti.....


banyak lagi tempat menarik macam kat pulau duyong, pulau kapas, pulau perhentian, air terjun sekayu, tasik kenyir dan banyak lagi la...
kalau dah datang TERENGGANU, jangan lupa makang kepok leko  ngang nasik dagang neh?? dap ngakkkkkk....!!! ok?
hehehe,,,, WELCOME TO TERENGGANU pada siapa2 yang pasang niat nak datang terengganu 2...


LAYAN LAGU TERENGGANU JOM!!!
(sory, berlaga dengan lagu rapuh plak)
video
suka?? like la.. hehe

Thursday, April 7, 2011

..:TeLuR pALsU:..


sekarang ni dah kecoh sangat pasal telur palsu..
persolan yang sering timbul ialah macam mana nak bezakan telur asli dan palsu...
aku sendiri pon tertanya2 macam mana caranya...
sini ada beberapa gambar yang mungkin dapat korang nilai dan bezakan mana yang fake n ori..
kenapa perlu ada telur palsu?? sebab kos untuk membuat telur palsu sangat murah...


ini perbezaan kulit telur,,,,,
kulit telur tiruan sangat rapuh dan mudah pecah..
kalau diperhatikan betul2,, telur tiruan kulitnya lebih licin daripada yang sebenar namun apabila dirasa dengan tangan, telur tiruan lebih kasar berbanding telur sebenar...



kuning telurnya pula nampak lebih jernih berbanding kuning telur biasa...
apabila digoreng tedapat buih2 yang byk pada putih telur tetapi sukar untuk dibezakan dengan telur ori..



(click gambar untuk gambar yang lebih jelas)
ini antara perbezaan lain selepas telur direbus...

bahaya ke telur nie??
Presiden CAP S.M Mohamed Idris berkata siasatan mendapati kulit telur palsu itu diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan.

"Komponen bahan-bahan kimia ini boleh menjejaskan kesihatan pengguna seperti mengganggu metabolisme, otak, sel saraf serta menjejaskan fungsi hati," katanya.

ada juga sumber yang menyatakan telur tiruan lebih sedap dari telur sebenar,.
lepas nie kena lebih berhati-hati dalam memilih telur...
harap dengan info yang tak seberapa ni,, kita dapat belajar sesuatu... =)




suka?? like la.. hehe

..: TamPlate BarU yAng mEmEnaTkaN:..

waaahhhhhhhhhhhhhhh~
dah berubah wajah,.... 
hehehehehe~
 tapi kenapa memenatkan??
ni sume sebab blog y dulu warnanya cerah...
dan yang baru warnanya gelap...


kalau yang dulu kene la guna fornt yang terang2 n menyerlah supaya nampak la apa yang ditulis...
yang baru nie pulak terpaksa tukar kaler forn yang slow2....
so,, betapa byk nya post yang terpaksa di edit balik....
2 la gatal sgt nak tukar kn?? padan muka aku,... hehehe..


bground nie plak dipilih oleh rumet....
sory rumet sampai lewat nak g makan...
tp nie sume gara2 awk la yang minat kaler purple...
huh! blanja sy makan!!!!! hahaha~


ok lah,, kang ada orang mengamuk lak lambat g makan....
hepy dgn wajah baru nie...! hehe =)    tp,,,,,,,,,,,,,,






sangat menyedihkan sebab pakcik tue dah tak ambik order....
uuuuuuwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
nampaknya kami makan mee sedap or bihun pama je la...
kahkahkahkah,.,,,, sory utk kali ke-2 rumet! hahahaha =P suka?? like la.. hehe

..:aku pilih KAU pakcik:..







Al-kisah....
ada 3 orang tua nie yang penat berjalan... dorang berehat lah kat bawah pokok... pokok ni pulak dekat dengan sebuah rumah yang isinya ade sepasang suami isteri dan ibu mertua.... masa 2 si isteri tengah menyidai baju,.. si isteri pon terpandang la 3 orang pakcik ni... dia rasa kesian dengan pkcik2 tu... die kononnya nak ajak la pkcik2 tu berehat dalam rumah dia dan bagi makan minum... tapi sebab husben dia tak balik kerja lagi,, so dia terpaksa postpone hajat dia tu sampai la si suami balik.... tunggu punya tunggu punya tunggu suami dia pon balik.... dye pon berdialog la dengan suami dia~

si isteri : abg,, tengok orang tua 3 orang tu.. kesian kan??
kita ajak dorang datang rumah boleh??

si suami : ok jugak.. pegi la sediakan makanan untuk mereka....

so, tanpa membuang masa dorang pon panggil la pkcik2 tersebut.... elok2 orang nak bagi masuk pakcik buat syarat la plak...

pkcik 1 : sebelum masuk ke rumah anak,, pakcik ada 1 syarat..

si isteri : syarat apa?

pakcik 1 : nama pakcik,, pakcik kekayaan...
kawan pakcik nie,, pakcik kejayaan dan
seorang lagi pakcik kasih sayang...
anak kene pilih salah seorang dari kami je untuk masuk rumah...

berbincang la si suami dan isteri...

si isteri : abg,, kita ajak pakcik kejayaan la masuk,, mesti kita akan selalu berjaya kn?

si suami : abg rasa baik kita ajak pakcik kekayaan... nanti hidup kita pon senang...

tengah2 dorang berbincang hangat mcm dalam dewan parlimen tu,.. ibu mertua pon masuk campur.. ibu mertua ni pon cakap pilih lah pakcik kasih sayang... oleh sebab cakap orang tua,, dorang pon tak melawan,, tambah2 pakcik kat luar tu dah tggu lama... dorang pon pergi la keluar balik....

si isteri : kami dah buat keputusan...

pakcik 1 : apa keputusannya?

si isteri : kami pilih pakcik kasih sayang untuk masuk rumah....

pakcik 1 : baiklah...

pakcik kasih sayang pon pergi lah masuk rumah tu,, tapi dua orang pkcik tu pon ikut jugak...
si isteri berasa sangat pelik...

si isteri : eh, eh,.. tadi cakap pilih sorang je,, kenapa dua pakcik lagi pon ikut sama?

pakcik kasih sayang : kalau kamu memilih pakcik kejayaan, pakcik kejayaan seorang je yang akan masuk...
kalau kamu memilih pakcik kekayaan,, hanya pakcik kekayaan je yang akan masuk...
sebab dalam dunia ni,, walaupon kamu memperoleh kejayaan, tak semestinya kasih sayang akan ada..
begitu juga kalau kamu memilih kekayaan,, kekayaan takkan menjamin kasih sayang...
tapi dengan kasih sayang,, kejayaan dan kekayaan dapat diperolehi...

the conclusion (tetiba bi),,, wujudkanlah sifat kasih sayang, sayang akan pelajaran, sayang ilmu,, sayang diri sendiri, sayang orang lain, sayang duit supaya semuanya seiring ke arah kejayaan n kekayaan..... Kekayaan dan kejayaan tak dapat membeli kasih sayang...

*this story from my statistcs lecture...
suka?? like la.. hehe

Tuesday, April 5, 2011

..:AmAzinG 3D DrAWinG:..


sangat tertarik dengan gambar2 kat bawah ni.....
selamat menjamu mata ye..... hehe =)









pict ni nampak sangat66 real




ok... dat all......
menarik kan??? =)
suka?? like la.. hehe

..:pErLu Ke???:..


..6 APRIL 2011..


kenapa dengan tarikh nie??

kenapa kau datang dalam hidup aku??

kenapa tiba2 aku rasa teringat sesuatu??

kenapa semakin aku lupa, kau semakin datang??

kenapa semua ni terjadi??

cuma yang pasti perasaan itu dah tak ada tapi kenangan tetap tak boleh aku buang..

i juzt want to say,,


!!!HEPY BUFDAY!!!

walaupon kau xtau aku wish dan mmg aku xnk kau tau...

TERIMA KASIH sbb kau dah banyak ubah hidup aku..


suka?? like la.. hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...