My Spirit.. :)

Tuesday, June 28, 2011

Jangan Kau Tipu Aku!


join segmen lg.... syaratnya senang je..


  1. Buat satu entri .. Letak header Ben Ashaari blog ..
  2. Tajuk : " Jangan kau tipu aku ! " dan linkkan ke entri ini ..
  3. Tinggalkan url entri korang beserta jawapan ( dialog ) korang di ruangan entri ini ..
  4. Tutup ? Yang terakhir membalasnya akan dikira menang ( perbezaan komen adalah sejam )

nak tahu lebih lanjut?? >>klik sini<<
suka?? like la.. hehe

Saturday, June 25, 2011

MISI yang perlu dilaksanakan

Assalamualaikum.....

aku ada 3 misi untuk aku laksanakan sepanjang cuti sem ini..
iaitu dari julai-ogos (dua bulan je)... kenapa dua bulan je?? sebab bulan 9 dah raya,, jadi macam-macam godaan dan dugaan.. kalau aku tak tetapkan masa macam ni, nanti jadi hangat-hangat taik ayam.. macam-macam alasan lah nanti seperti esok la,, nanti la,, tak pe kot, lambat lagi dll...  and then ada lah jugak aktiviti aku masa cuti.. hehehe...


misi yang PERTAMA..




aku nak cari kerja,,, kalau boleh sebelum masuk bulan 7 nie aku nak dapatkan kerja jugak...
so aku dapat kerja dalam dua bulan pon jadi lah... sebelum aku ke sintok.. hehe..
tapi yang jadi masalahnya.., mak aku tak bagi kerja-kerja yang ada shif ni...
ye lah,, aku kan perempuan.. dia risau kalau aku balik malam-malam...
aku kene cari kerja yang ikut office hour....
so dah banyak kerja sementara yang telah direject seperti chaser, kfc, pizza dan banyak lagi la....
susah jugak nak cari kerja ikut office hour ni... any idea??
kalau dah tak ada arah,, insyaAllah aku akan bukak bisnes sendiri...
bisne ape?? ha,,,,, tungguu.............!! hehe..
aku ada beberapa hari lagi untuk misi ini...

misi yang KEDUA




malu nak cakap sini tapi nak cakap jugak... hahaha...
tengok gambar pon dah tahu kan?
misi nak mengurangkan or menghapuskan terus jerawat yang bermaharajalela di muka ku....
so aku kene amalkan pantang larang yang menyebabkan jerawat-jerawat ni suka kat aku...
i like spicy ok but makanan yang macam tu lah akan menyebabkan benda alah ni bermain-main kat muka aku... dan tangan aku memang tak boleh duduk diam, kadang-kadang tanpa aku sedari tangan aku ni suka2 je menguis-nguis muka... banyak lagi pantang larang lain yang aku tak endahkan.... aiissshhh,, macam mane lah benda tu nak ilang lau macam ni....
so aku kene tahan nafsu dan cari banyak maklumat pasal ni,... tak kesah lah secara tradisional or moden..

misi yang KETIGA




aku nak kurus kan badan.....
kawan-kawan aku mesti cakap "bapak ahhh,,,, macam la kau tu gemuk"...
aku bukan nak kuruskan semua ok??
hanya bahagian-bahagian tertentu....
kalau kat lembu orang kata buat rojak atau sup sedap..
hahaha.. bahagian mana? lu pikir la sendiri.... hehe...


JADI untuk melaksanakan ketiga-tiga misi ini...

  1. aku perlu ada disiplin yang tinggi
  2. ubah attitude,, perlu tegas dan jangan cepat terpengaruh
  3. kawal nafsu dan perasaan (makan)
  4. kene berusaha dan jangan cepat give up..
  5. selalu cari info-info dalam internet or magazine or television or pape je lah

doakan supaya aku berjaya melaksanakan misi ini oke?? hehehe...
jangan lupa terus-terusan bagi semangat kat aku..
kalau korang ada info-info yang dapat aku follow...
pleessssss,, share-share kat aku... sharing is caring... hehe..

aku bukan taksub sangat nakkan kesempurnaan tapi sebenarnya lebih nak melatih aku supaya berdisiplin dan jaga pemakanan yang seimbang dan sihat... jadi aku rasa dengan cara macam ni aku dapat baiki disiplin diri aku.... sekali lagi,, doakan aku ok...? :)
suka?? like la.. hehe

Friday, June 24, 2011

keluar date lagi??

Assalamualaikum....

hari ni cik lollipop keluar lagi??
haa...... kali ni dengan siapa pulak??
mesti la insan-insan yang teristimewa jugak....
kalau orang kita benci takkan lah nak keluar together pulak kan??
hehe..

oke lah... cakap panjang tak guna.. hahaha..
hari ini aku keluar dengan my bestie... cik pipah dan aja Darl'...
hari ini kitaorang pergi makan kat kepci coz cik pipah ni 'ngidam' nak makan chesse wedges...
then kitaorang pergi karok kat giant je... hehehe..
tapi pitca kepci tak ada sebab masing-masing kebulur kepci...
al maklum lah,, lama dah tak makan situ... hehehe...
okeh! layan je lah pict neh..


cik pipah kiri with aja darl kanan..


abaikan cermin yang tak berapa nak bersih tu ye...


cik pipah hanya berdrama sahaja oke! hehe


oke,, ini adalah drama lagi.. haha


aku pulak tak tahu apa motif duduk kat situ


with pipah..

with aja..


pict aku lagi... gila publisti doe aku ni... hehehe..

that all.... muahx.. muahx....
suka?? like la.. hehe

Layan Maharaja Lawak Di Astro Byond?

Aku pon tak tahu rupanya dapat tengok Maharaja Lawak akhir di astro byond...
wahhhhh.... bestnya macam ni... tak payah nak download lagi... hehehe..
cari je chanel 188.. dah boleh tengok.... hehehe...

agak-agaknya siapa menang ye???

aku sokong >>>>>>>>>>>>
-
-
-
-
-
-
-
-


aku rasa dorang best,...

itu aku lah.. siapa pilihan korang???
(aku susun ikut pilihan aku)










opppssss,,,, im sorry,... amir dah keluar...

okeh,,,, jom layan... dah nak start,, beberapa saat je lagi... ehehehe
papai..... :)

suka?? like la.. hehe

Thursday, June 23, 2011

I LOVE SHAWL CONTEST


hari ni gatal lagi nak join contest... hehe...


Klik gambar untuk menyertai contest nie...



ni gambarnya..
biasa-biasa je,, tak apa kelainan pon....

abaikan pemandangan sekeliling ye.. sekian terima kasih..


kalau anda nak join,, syaratnya mudah je...
  • upload pict pakai shawl yang terbaik (xterbaik pon,, hehe).. pastikan pict solo ye....
  • buat entry pasal contest ni,,, copy banner dan linkkan..
  • like page IDMA TEXTILE di facebook...
  • tag 1 orang rakan dan insan itu ialah mahabbah fillah
  • then tinggalkan link kat entry IDMA TEXTILE

tak mengharap pon untuk menang,, saja nak mengisi masa lapang... ehhee... okeh,, papai... :)
suka?? like la.. hehe

Wednesday, June 22, 2011

Date with someone special


waaahhh... bukan main lagi aku hari ni ye...
nak keluar date... hehehehe..
sesuai je dengan widget baru aku yang love-love kat tepi tuh... hehe...
layan mo0d beb...
ye la,, dah lama kan tak balik kampung dan jumpa orang tersayang...
sebab tu la macam excited...
huhuhu...

oke,, ni muka orang excited nak pegi date,,,

merah mak ngah gitu...! hehe..
  • hari ni aku nak pergi bank... nak masukkan duit dan ambil duit... (bukan duit aku)
  • nak beli cellphone.. tu pon kalau ada yang sudi hulurkan tangan, ringankan beban.. hehehe...
  • harap-harap dapat bodek cellphone sebijik.. kui3~
  • then nak pergi shoping!! hehe... suka-suka...
adeh... mane nie? kata pukul 10.00a.m, dah 30minit aku tunggu,.. alamak,, macam lapar pulak.. makan roti la sikit.. alas perut... mana lah tahu nak pergi makan kat luar.. hehe...

oh ye... lupa lak nak bagitahu aku date dengan sape... hari ini aku nak keluar dengan my mum!... hehe... dia lah mak dan dia jugak lah ayah..

aduh... lambatnya siap... tak pe,, aku kan anak yang mithali... hak3.. jadi kene sabar menunggu bonda tercinta.. hehe.. nasib baik ada blog dan fb.. tak ade la rasa ternanti-nanti sangat.. hehe..

okeh! mak datin dah siap.... lets go bebeh!
suka?? like la.. hehe

Tuesday, June 21, 2011

Alhamdulillah


bersujud kepada Allah
bersujud sepanjang waktu
setiap nafasmu seluruh hidupmu
semoga diberkati Allah

bersabar taat kepada Allah
menjaga keikhlasan-Nya
semoga dirimu semoga langkahmu
di iringi oleh rahmat-Nya

setipa nafasmu seluruh hidupmu
semoga diberkati Allah

Alhamdulillah wasyukurilah
bersyukur padamu ya Allah
kau jadikan kami saudara
indahnya dalam kebersamaan

Alhamdulillah wasyukurilah
bersyukur padamu ya Allah
kau jadikan kami sudara
hilanglah semua perbedaan



Alhamdulillah... aku panjatkan kesyukuran kepada Allah s.w.t..
walaupon banyak perkara yang aku tak sangka telah berlaku sejak kebelakangan ini aku percaya semuanya dari Allah...
Aku bersyukur sebab aku tak pernah mengeluh atau pasrah dengan ketentuan-Nya...
kesakitan yang aku lalui dibayar dengan sedikit kegembiraan yang dapat membuat senyuman terukir di bibir ini...
aku bersyukur pada mu Ya Allah...
ALHAMDULILLAH
suka?? like la.. hehe

selamat hari bapa



Anak apa la aku ni wish hari bapa lewat??
tapi bagi aku every second in my life is hari bapa and hari ibu..
so suka hati aku la nak wish bila2 pon...

i juzt want to wish SElAMAT HARI BAPA to my dad la kan?? takkan mak pulak..
hehehe....
nothing much i want to say...
walaupon abah tak dapat buka blog eyna tapi eyna tau abah tau apa yang ada dalam hati dan perasaan eyna...
eyna percaya abah sentiasa ada dekat dengan eyna...
sampai sekarang and bila-bila eyna tetap sayang abah...
tak pernah pudar sikit pon...
abah sentiasa ada dalam ingatan eyna.....
last dari eyna,, eyna doakan abah bersama golongan yang beriman...
semoga roh abah dicucuri rahmat oleh-Nya... Amin Ya-Allah...



*sambil mengesat air mata yang ntah bila menitis... suka?? like la.. hehe

Tuesday, June 14, 2011

Wordless Wednesday #1

First time nak join WW... excited giler ni... hehehe...
bagi yang tak tahu lagi... WW a.k.a Wordless Wednesday nie di mana kita letakkan picture kita tanpa meletakkan caption... biar follower yang mengtafsir apa makna gambar tersebut... menarikkan?? jom join >>klik sini<<

picture pertama aku :


*aha! jangan marah rumet!

suka?? like la.. hehe

Monday, June 13, 2011

..: ubah attitude kerja :..

Assalamualaikum.....




apa yang aku perasan kebanyakan orang-orang bawahan lebih over dari pegawai tu sendiri.. Diulang,, KEBANYAKAN ok.. so tak semua macam tu... aku bukan nak menghina orang bawahan sebab aku tahu lepas aku habis belajar nanti aku pon akan berada di tempat yang sama,, iaitu bekerja bawah orang tapi insyaAllah aku akan cuba jadi yang terbaik untuk organisasi aku...

cuma apa yang aku tak paham kenapa perlu ada perasaan sombong di aplikasikan dalam pekerjaan... selama aku belajar bidang perniagaan ni tak pernah pon ada konsep macam tu... apa yang aku tau customer is the king.. itu yang selalu cikgu dan lecturer aku ulang... apa pon yang terjaci customer is the first.. kebajikan mereka perlu diutamakan.. aku suka untuk gunakan perkataan "customer" untuk mewakili semua orang... (bukan perniagaan je tapi semua organisasi awam/swasta)

satu lagi yang aku perasan ialah kekaburan tugas.. sebagai seorang pekerja mereka mesti tau bidang tugas mereka dan aku rasa mereka sesekali tak boleh jawab "maaf cik, saya tak tahu".. mereka sepatutnya tahu semua perkara.. kalau bukan bidang tugas mereka, mereka mesti tahu kemana customer tu patut pergi..

aku rasa dari sekolah lagi aku dah alami perkara macam ni dan kadang2 aku naik muak sampai aku akan kata semua mereka sama je! tapi sekarang aku sedar, aku tak sepatutnya cakap macam tu... mungkin aku masih tak jumpa lagi pekerja yang betul2 ada rasa tanggungjawab dengan tugas mereka a.k.a tak makan gaji buta...

sangat menyedihkan bila kita as a student di layan macam sampah budak-budak... suka2 hati nak  marah-marah dan langsung tak senyum.. buat apa ada "kuanter pertanyaan" kalau bila ditanya kene marah? apa tugas anda sebenarnya? duduk melepak kat kuanter sambil tunjuk baju+barang kemas yang korang baru beli dan mengumpat pekerja2 lain dan bos sendiri? masyuk la gaji korang kalau untuk tu je korang ke tempat kerja... aku buat baik tak dapat duit,, korang mengumpat duit masuk tiap bulan.. peerrrgghh! mantop r..

sangat menyakitkan hati pulak bila ada orang yang tinggi pangkatnya dari korang, boleh pulak korang senyum sampai telinga.. aku ingatkan pakai botok sebab tu muka tegang rupenya boleh senyum lagi.. paling tak tahan boleh pulak korang buat baik "ye, nak apa?" (sambil senyum kambing).. kau tak perasan ke aku dah duduk depan kuanter tu nak dekat sejam? sekarang baru nak tanya.. aku panggil berpuluh-puluh kali tadi kau buat tak layan... sangat drama ok? depan bos (bagi company), depan cikgu (bagi sekolah), depan lecture (bagi universiti) boleh korang buat muka suci dalam debu... wahhh!! kalau rosyam nor, mesti mamat khalid nak cari pelakon macam ni...

ada sesetangah orang kalau aku ajak pergi office dorang jadi fobia... sebab apa?? sebab tak mahu mengadap muka tempoyak mereka dan tak nak kene maki hamun macam kami datang ni nak mintak sedekah.. hey!! orang mintak sedekah pon aku tak pernah buat macam tu ok.. makin kesian kat dorang ada la..

TAPI aku paling suka bila aku rapat or kenal dengan orang atasan... kalau kat sekolah,, nak mintak tandatangan pengetua/PKHEM dah tak payah jumpa kerani, terus dapat sign.. sebab bila jumpa kerani, aku panggil 2 3 kali korang buat tak layan.. sibuk sangat ke?.. oh! lupa,, tak habis mengumpat lagi kan? ok2...

ni pulak yang baru berlaku tadi... ada sesuatu yang missing dalam slip aku... jadi aku rujuk la kat korang.. tapi korang cakap bukan korang yang uruskan, then korang suruh pergi kat tempat sekian sekian... bila pergi sana, yang sana pulak cakap suruh pergi kat korang.. mana satu ni? kalau 1 tempat ke 1 tempat dekat tak apa... dah lah ada kelas lagi lepas tu,, nak ulang alik lagi... helo? ingat kami ni apa?? sekali aku mengadu kat lecture, dengan lecture2 aku sekali turun padang... ambik kau! baru sedar ke tugas korang? dan boleh pulak korang cakap "amboi,, bawak kepala ye"... habis kalau aku tak buat macam tu,, sampai bila2 masalah aku tak selesai.. kalau aku sorang tak ape,, tapi ramai lagi kot senasib dengan aku...

conclusionnya, aku sedar dan aku tahu satu hari nanti aku pon akan ada kat tempat korang... tapi kalau boleh aku tak nak ada attitude macam korang... ramai orang salahkan universiti or organisasi tersebut, salah konsep tu, jangan cepat sangat melatah.. bak kata lecture aku, institusi tu tak bersalah tapi orang2 dia yang tak bertanggungjawab..

Jadi ingatlah kita bekerja bawah orang, nama baik institusi tersebut bergantung pada kita.. silap la kalau kita cakap bukan syarikat aku,, buat apa aku nak ambil kisah.. bila syarikat tu tutup sebab pelanggan tak suka dengan cara korang.. baru korang nak kumpul surat khabar then circle kan kat ruangan cari kerja?.. korang bukan susahkan diri korang je tau? tapi dah susahkan ramai orang.. fikirlah betapa besar sebenarnya tanggungjawab korang yang sememangnya korang tak pernah nak sedar... aku harap sangat dah tak jumpa orang-orang macam ni lagi sebab aku pon sedar aku akan sentiasa berurusan dengan orang2 macam ni...

*siap karangan....! suka?? like la.. hehe

Saturday, June 11, 2011

..:PhoTosHot kE??:..



masa nie tengah tension... kononnya nak melepaskan tension lah kan??
apa aku dan kawan aku buat?? tengok la ni...


aku pon tak tahu gaya apa la aku buat ni... tak jadi lagsung.. haha..

ni gaya pegang bunga.. hahaha...

konon candid la.. dah macam kira rumput je.. hehehe..

ohh... lupa plak... yang kat bawah ni pulak member seperjuangan aku iaitu member yang sama2 menggilakan diri... hahaha...


ni lah dia ruby mucuk... hehe....


aku suka ikut perkembangan blogger ni... jadi aku pon konon nak tiru gaya dia la... nak tengok hasilnya?? jangan korang termuntah pulak dengan aksi aku tu,... aku selalu masuk kat dia punya my style..
ntah dah brapa kali ntah aku ulang2 tengok,, padahal benda sama je pon.. jakun doe aku.. haha...
ni lah orangnya....


sangat tak jadi aku buat... hahaha..
buroq ouh aku... tak pe la... hehe..
(heel tertinggal kat rumah,, now ada kat uum tercinta.. hehe *cacat*)
  • ok...gurl cun sebelah aku tu,, cik nisa namanya..... aku ambik pict ni tanpa izin dia... takut jugak kena marah.... nisa comel *bodek* mintak maaf kalau anda tak suka dengan apa yang si budak lollipop buat ni... *muka mintak simpati*
  • saya suka tengok style cik nisa sebab tu berangan2 tapi tak ada talent pon.... hikhikhik... *blushing*
  • ok,,, harap cik nisa sudi jenguk or komen dalam blog saya yang tak seberapa ni... *ayat skema*
banyak lagi aku ambil tapi taknak lah tunjuk banyak2... makin banyak keburukan pulak yang korang akan nampak nanti.. haha.. maklumlah orang takde bakat.. hehe... okeh,, itu je... papai.. :)
suka?? like la.. hehe

Wednesday, June 8, 2011

BEN ASHAARI AJAK KRITIK BLOG AKU



>>klik gambar<<

  • ok,, aku nak explain sikit walaupon tak disuruh.. hehe..
  • segmen ni adalah segmen kritik mengkritik...
  • jadi kita boleh kritik blog siapa2 je pon
  • tp hanya dorang2 yang join segmen ni je la boleh kritik dan dikritik...
  • menarik kan?? nak dengar apa orang cakap pasal blog anda??
  • join lah nie.. menarik!! :)
suka?? like la.. hehe

ALAMAK!! Nora Elena lah..!!


...JOM DAPATKAN EPISOD YANG KORANG TER'MISS'...
  • NORA ELENA... aku rasa semua  pon dah biasa dengan nama ni kan?? slot akasia di tv3, ditayangkan pada pukul 7.00pm-7.30pm (tak ingat dari hari apa- hari apa)..
  • korang semua pon mesti dah tahu juga yang NORA ELENA ni adalah dari novel KASIH YANG SUCI.. aku dah baca dah novel ni.. lama dah kot... jalan cerita memang best... sangat sweet oke.. then cuba korang bayangkan bila membaca menggunakan imiginasi sendiri dengan tengok drama?? of coz la tengok drama lagi best kan?? hehehe...
 Novel dari ALAF21 (always be my 1st choice)
Penulis: Meen Zulaikha
  • tapi yang TAK BEST nya... aku as a student ++ time2 pukul 7.00-7.30 pm tu kan masa maghrib... memang tak dapat nak tengok langsung... kalau kat u., takkan nak pegi cafe hari2 semata-mata untuk nora elena... ok aku suka ceritanya tapi takde la sampai taksub segala bagai.. cerita je pon.. kat rumah pulak,,, kalau agak2 nak taik telinga tu cair.. try la bukak tv time tuh... confirm berdas-das serangan dari mak aku, aku akan dapat.. hehe... (sape y taik telinga keras tu boleh lah test.. haha)
  • tapi aku tetap jugak nak tengok cerita tu (walaupun agak ketinggalan).. tak kesah la kan? daripada tak boleh tengok terus...
  • then,, aku ada jumpa 1 blog yang bole download cerita ni... hehehe... suka-suka... >>klik sini<<
  • klik la!!! tunggu apa lagi?? hehe... lepas ni korang dah takkan tertinggal 1episod pon... so dah tak payah nak mengeluh or buat muka yang tak berapa nak disenangi tu lagi... hehehe....
 ok,, selamat mencuba dan selamat menonton...
suka?? like la.. hehe

Sunday, June 5, 2011

GA Jemari Emmie

klik banner untuk ke GA Jemari Emmie


yyeeaahhh,,, nak join GA.. ntah kenapa ntah gatal sangat.. maybe sebab that felt craf sangat cute... sumpah cute.... suke2...

syaratnya senang je..
1. kene buat entry tajuk "GA Jemari Emmie"

2. copy banner y kat atas 2... cute kan??

3. then tag kawan atleast 1... saya pilih
  • nisa (my feberet blog)
  • zali  (dia yang ajar aku tag orang,, huhu)
4. last skali tinggal kan link kat entri.. okeh.. done!
senang je kan...? nnggeee~

hadiah dia nak tau ape???
jeng
jeng
jeng
sangat kiut oke... aku suke sgt kat lollipop ni... cumel... huhuhu...
maybe sebab tue la kot aku rasa nak join... hehe..
oke,, tue je,, papai.... :)
suka?? like la.. hehe

Saturday, June 4, 2011

..:shamisha?? my 1st n last.!!!:..

assalamualaikum...

ENTRI NI AGAK PANJANG DAN SERABUT SEBAB ORANG JIWA KACAU YANG MENULISNYA... NNGGEEE~

28 mei 2011

malam tue otw to the uum.... sebelum naik bus pon dah rase tak sedap hati... ntah nape ntah.... tkot driver bus tue bwk laju kot.. hehehe.. tp mmg agak laju la....
masa nak beli tiket bus sume tiket dah abis kecuali bus shamisha (bunyi pon dah xfemes kan).. ramai dah yang komen pasal bus nie... pgurusan dia sangat la teruk... dah terpaksa nak wat mcm mane... nak tak nak terpakse beli jugak...

at the day 8.20pm (bus ptotnye naik kul 8.30pm)
tunggu la kat stesen 2,, tak nampak busnye... then cek tiket,, baru perasan dia takade pon cakap lorong mana... aku pon kol no.phone yang ada kat lam tiket 2..

aku :salam, akak,, bus yang dari trgnu ke kedah tue kat lorong brape eyk??
akak shamisa: bus tak ada kat situ dik.. tguu kat tandas..
aku: (tandas?? tandas mane ntah) kat mane tue kak?
akak shamisha: kat pondok jpj tu...
aku: (ok, fine.. lau cakap macam tue awal2 kan senang) ok,, terima kasih..

ada dua shamisha time tue.. aku pon da cnfius... biasa bus lain akan tulis kat depan from where to where... yang bus ni pulak tak ada.. tanya lah akak tue...

aku: akak,, bus yang pegi kedah mane satu eyk??
akak shamisa: erm,, pegi kedah?? ermm,,,, jup er... (dia ualang alik dari bus belakang ke bus depan n ke blakang pulak n depan n blakang...) akak tak tau la... tunggu jup.. (kol someone).. bus depan dik..
aku: (ayooo,, bole pulak mcm 2) ok,, terima kasih..

sampai kat bus... letak barang then naik bus... seat no.3.. ok la duduk depan... cari seat 3 tengok2 ada orang.. aik?? aku salah bus ke?? tengok balik tiket macam betul je... tanya la makcik tue with her husband..

aku: makcik,, ni tempat saya..
makcik: makcik tak boleh duduk belakang la,, sakit kepala...
aku: seat makcik kat mane? (niat nak duduk kat tempat makcik tuh)
makcik: makcik tak bole duduk belakang,, sakit kepala...
aku: tak la makcik,, bukan nak suruh makcik tukar tempat,, nak tengok makcik duduk kat mane je
(tengah kalut2 tue akak shamisha menyampuk)
akak shamisha: awk nak pergi mane?
aku: bus nie sebenarnye pegi mane?
akak shamisha: dah awak nak pergi mane?
aku: kedah
akak shamisha: ni bus ke sana la...
aku: tapi makcik ni duduk tempat saya, saya cume nak tau je dia duduk kat mane..
akak shamisha: duduk je lah kat mane2 pon
aku: xpe ke??? nanti tempat orang lain...
akak shamisha: duduk je...!
aku: okey! I(aku duduk kat seat no.6)

sampai kat jerteh,, ada sorang pakcik tu naik bus.... aku tengah tidur tapi terjaga sebab hiruk pikuk ntah apa yang dibebelkan... aku pon bagun dan tnya pakcik tu...

aku: kenapa pakcik?
pakcik: ni seat no.6 kan? tempat pakcik ni...
aku: saya patotnya duduk kat seat no.3 tapi makcik tu ambil tempat saya, then akak shamisha tu kata duduk je kat mana2 pon. saya duduk je la..
pakcik tu macam blur2,,last2 dye duduk kat tempat blakang aku.. then ada sorang pempuan ni?
pempuan: pakcik duduk kat mana?
pakcik: pakcik duduk kat seat no.6 tapi ade orang
(lam hati aku jangan lah aku kene tukar tempat lagi)
pempuan: oke,, pakcik duduk la kat tempat saya..
(fuhh,,, alhamdulillah,, lot of thank for that gurl)

 lebih kurang 9jam perjalanan sampai jugak aku kat destinasi,, changlun kedah,.. ape lagi,, turun ambik beg semua.. kemuadian naik teksi.. go to uum.... agak2 dalam 500meter nak sampai uum baru aku tersedar.. OMG! my phone....!!! aku pon cakap kat kat kawan aku, kak da yang phone tinggal dalam bus... kitaorang cuba sedaya upaya dapatkan no.tel pakcik bus tu,, then i get it... aku pon kol...

aku: pakcik,, handset saya tertinggal dalam bus, seat no.6... pakcik tolong cekkan
pakcik bus: nanti jup,, 15 minit lagi saya kol.. (teeettt, letak phone)

kawan2 aku dan pakcik taxi tue suruh kol lagi,, sebab takut orang lain ambil.. aku kol...

aku: pakcik boleh tolong cek sekarang x??? saya takot orang ambil...
pakcik bus: pakcik nak sampai kangar dah ni,, 15 minit je lagi...
aku: kawan pakcik kan ada? sruh lah dia tolong carikan kejup..
pakcik bus: dia tengah tido.. 15 minit lagi la.. (tteeeettt,, letak phone)

pakcik taxi tu dah macam tak puas hati,, aku suruh pakcik tue cakap... biasa la,,, orang zaman sekarang kalau cakap dengan orang macam aku ni mana nak dengar... pakcik taxi pon tak dapat buat apa2 sebab dia suruh tunggu..15min kemudian tak kol pon... aku pulak yang kol....

aku: pakcik,, ada tak handset?
pakcik bus: tak ada pon adik
aku: pakcik ada kat mana? pakcik tunggu semua orang turun dulu ke?
pakcik bus: kat kangar,, ye la... pakcik tangah cari,,..

wut??? tunggu orang turun dulu baru cari??? sangat cerdik kau pakcik... memang la orang lain dah ambik... aku dah tak boleh nak cakap apa2,, aku serah kan phone tue kat kak da....
sambil tu aku try kol phone aku,... ada perempuan angkat.,, aku dah mula happy,, yes!!!! ada harapan dapatkan balik phone aku,, yahhhoo.... tengah aku helo2... tetibe talian putus... aku dengan excited kol lg, then perempuan yang setia dengan celcom angkat "this is voice mail box for the no..........." ok fine! sekarang aku tahu orang yang aku harap dapat pulangkan phone aku tu rupanya orang yang mencuri phone... sia2 je aku bersangka baik kat dia... so what should i do?? menangis?? tak guna la... berserah je la...

aku tahu memang salah aku sebab cuai tapi aku rasa phone tu dapat diselamatkan lagi jika pakcik bus shamisa tu jaga kebajikan customer diaorang... nak je aku wat aduan ke hak pengguna...

kesimpulannya: bak kata pakcik taxi tu "susah nak cari orang yang jujur sekarang ni".. dan kenyataan tu sangat sangat sangat betul.. aku setuju 100%...

kepada syarikat shamisha pulak (mane tahu ada anak beranak, or saudara mara yang bekerja kat shamisha baca blog ni)
1. kalau duduk tak ikut seat,, lain kali jangan bagi no.seat kat tiket..
2. jangan jual tiket last minute,, sangat kelam kabut oke?
3. dapatkan driver yang berpengalaman,, hampir salah jalan hari tu tau x?
4. tak payah tampal sign DILARANG MEROKOK kalau driver bus sendiri merokok... lemas oke?? dah la bau asap rokok busuk..
5. komunikasi dengan pelanggan sangatlah penting,, so jangan endah tak endah bile customer bertanya sesuatu..
6. remember that customer is the king,, kebajikan customer mesti dijaga,, kalau bukan kitaorang siapa lagi nak naik bus korang?
suka?? like la.. hehe

..:sILeNt is BetTer:..



oke,, jangan tuduh internet slow or laptop anda bermasalah...
actly aku dah buang dah aku punya lagu...
dulu guna lagu from opic-rapuh...
memang lagu feberet aku la...
tapi sekarang aku rasa macam serabut je ada lagu dalam blog...
dan yang aku perasan blogger2 yang femes2 tak ada pon letak lagu and dorang punya blog pon simple giler...
biasanya blog yang meriah2 + bermacam-macam widget ni blogger baru menapak je,, macam aku la.. hehe..
banyak lagi benda kene belajar,,,
blog yang meriah pon bukannya best tapi buat makin berat ada la....
nak tunggu siap loading berjam-jam....
tu belum lagi yang pkai beruk band... perrrgghhh,... lagi la lama...
ok,, sekarang dah boleh layan blog aku dengan tenang,, hehe...
selamat berjalan-jalan.. :)
suka?? like la.. hehe

my love was gone...!


enset aku hilang... (pdhl aku yang cuai)
and this is not my 1st time...
wut eva it is,, aku tetap dah tak dapat balik enset aku...
so sad... umur dua2 pon tak smpai setahun lg.. kalau budak tu tak boleh jalan lagi apatah lagi nak cakap..
very careless gurl r aku nie...
like my brother kodey maxoil (nama fb,, add la.. single and available lagi ni.. hehe) say., i must change my patern.. yes! i must...

oke bukan itu yang aku nak cakap actly...
but for sesiapa yang massage aku tolong la bgtau siapa korang...
please,, please,, please....
aku bukan nye macam simcard yang boleh save semua number...
so jangan la ambik hati kalau aku tanya "siapa nie?"..
ada jugak yang buat main "hai,, nak berkenalan boleh?"
plez la,, aku bukan tak suka tapi korang gurau tu tak kene tempat oke??
sangat2 buat aku terasa akan kehilangan cellphone tuh...

and yang paling2 buat aku terasa is when some1 said "dah buang ke no i? oke, xpe.. tanak ganggu dah lepas nie.."
motif nak buang no korang???? tade kan?? so wat pe nak touching bagai???
think twice la before nak mangarut macam tu...
matured la sikit... dah besar kan??
jangan lah nak maen tuduh-tuduh...
tanya la baik2..
cellphone aku hilang pon aku tak habis sedih lagi...
nie ade pulak yang nak tambah perasaan -(ve) lam diri ni...
rindunya mereka........... =(

this is my 1st darling yang hilang..
hilang pada march 2011 kalau tak silap..
W200i (blue) : 3year... (nak masuk taska pon tak pas)


my 2nd dear a.k.a enset idaman aku..
really happy when i get it,, like my dream comes true
hilang pada 29 mei 2011
w955i (black) : 9bulan


my 3rd lover... knp aku beli dia??
nak ganti yang 1st tadi... like that colour so much and harga yang berpatutan
hilang pada 29 mei 2011
J108 (pink) : cant remember.. maybe 3-4month

seriusly.... rely2 miz my 1st cellphone... walaupon tak mahal but have lot of memory with her,,
uuwaaaaa..... i want back!! =(

and now aku tak ada pengganti lagi...
rasa macam dah tawar hati je,, sedey doe bile benda kita sayang hilang....
urmm,,, nanti-nanti la aku beli...

*p/s : always think +ve,,, tak mau down.. antara kata-kata yang aku ingat sebagai pembakar semangat aku is
1. seorang motivator, cant remember his name.. he said: nasib baik aku tak ada kat henset aku time tu,, kalau tak dengan aku2 hilang.. hehe...
2. my senior, she said: maybe kita ada hutang dengan siapa2 lah tu.. anggap je nak bersihkan hutang2...
4. my brother: macam kat ats tu,, ubah diri supaya tak jadi cuai lagi.. insyaAllah bro..! muahx!
3. my mum,, and i really like wut she said: nak buat macam mane,, beli je la yang baru.. like yaww...! :p
suka?? like la.. hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...