My Spirit.. :)

Sunday, July 31, 2011

perkara orang jarang buat, tapi buat bila puasa...



1. Kalender / Takwim...
  • sebelum puasa jarang orang nak tengok kelendar islam kecuali bagi mereka2 yang puasa sunat or ganti... TAPI time puasa,, uiissshh!! mana boleh tak tengok,, kalau tak nak tahu macam mane bila nak buka puasa dan bila imsyak... dan nak menghitung hari puasa tinggal berapa hari lagi.. hehehe..

2. Balik Awal
  • sebelum puasa tak kesah pon nak balik pukul berapa,... kadang-kadang keluar pagi, malam baru lah tahu nak balik.. TAPI time puasa,,, wajib balik sebelum maghrib... hehehe... tak sabar nak berbuka lah katakan.. makanan tak hidang lagi pon dah terpacak depan meja makan.. 

3. Time Jam
  • sebelum puasa tunggu mak gerak je kejutkan bangun subuh... kadang-kadang matahari nak naik baru tahu nak bagun, tue pon lepas dah kene bebel dengan mak.. TAPI time puasa tahu pulak pasang alarm 5.00,, tak nak terlepas sahur... kalau terlepas tak pasal-pasal muka monyok 1 hari... nak ponteng tak boleh,.. masa budak-budak takpe lakot puase sekerat hari..

4. Pergi Surau / Masjid
  • sebelum puasa masa jumaat je pergi masjid,, sebab nak solat jumaat,, xpon pegi masa isyak sebab ada ceramah (padahal bukan nak pergi ceramah sangat tapi ada makan free).. hehehe.. TAPI time puasa,, setiap malam pergi untuk solat terawih,, bagi perempuan-perempuan yang cuti-cuti malaysia maybe lah termiss.. hehehe

5. Mengadap Tv
  • sebelum puasa malas nak tengok tv... layan fesbuk or kluar dengan kawan-kawan lagi best.. TAPI time puasa,, rancangan masak-masak kot,, kuih raya, lauk-lauk,, semua ada.. mana boleh tak tengok.. lepas dah asar tengok waktu berbuka pulak bagi kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya.. hehehe...

6. Pergi Bazar
  • sebelum puasa nak pergi pasar malam malas giler kot... kadang-kadang je pergi tu pon kalau mak yang suruh... TAPI time puasa,, mak tak suruh pon dah tawar diri nak pergi,, nak tunggu berbuka lambat lagi... dihidang pulak dengan makanan yang pelbagai... perrrghhh!! tergugat iman...

7. Diet!!
  • sebelum puasa nak diet susah,, tengahari mak masak sedap-sedap.. malam kawan-kawan ajak keluar makan pulak... mana boleh tak makan,, rezeki jangan ditolak... hehehe... TAPI time puasa dah tak boleh makan tengahari... masa berbuka pon perut dah penuh... hehe.. malam pulak nak pergi terawih.. so tak ada peluang la untuk makan banyak-banyak...

semua perubahan pon ke arah yang positif... baguslahkan dalam setahun ada jugak 1 bulan yang amal kita paling banyak... kalau boleh kekalkan lagi lah bagus.... semoga amal kita diterima... SALAM RAMADHAN..


ikhlas: ~eynalollipop~
suka?? like la.. hehe

6 comments:

Nyamuk Terbang said...

minum dlm toilet
hehe

eyna lollipop said...

hehehe...
smbil ambil wuduk..
sambil teguk air ye..
huhu~

SimplySeoul said...

hahaha, yang part tengok kalendar tu mmg betul. menghitung hari bila syawal nak tiba haha.

eyna lollipop said...

hehe,,, tak sabar nak raya kn??
hehehe~

- abdul hadi abdul muti - said...

yang tunggu mak kejut subuh tu memang betul-betul jadi!! haha

eyna lollipop said...

kui3... tue la..
hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...